Μαθαίνοντας Ολλανδικά, ανοίγεστε σε ένα πλήθος 25 εκατομμυρίων ομιλητών περίπου, αφού τα Ολλανδικά είναι η τρίτη πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα της γερμανικής οικογένειας- μετά τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.
Τα ελκυστικά προγράμματα σπουδών με διεθνή απήχηση και οι μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στην Ολλανδία συμβάλλουν στην ολοένα μεγαλύτερη τάση των σπουδαστών να επιλέγουν τα Ολλανδικά ως την επόμενη γλώσσα- στόχο τους. Άλλωστε, πέρα από τον ευρωπαϊκό χώρο, τα Ολλανδικά έχουν διασπορά στη Νότια Αμερική και Καραϊβική (Κουρασάο, Αρούμπα κ.α.)
Οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει Ολλανδικά, αρκεί να έχει τη διάθεση! Για λόγους αποτελεσματικότερης αφομοίωσης της ύλης, προτείνουμε να υπάρχει ήδη ένα επίπεδο, τουλάχιστον Β1 στα Αγγλικά, καθώς οι δύο γλώσσες έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους και συχνά τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για συγκεκριμένα φαινόμενα.
Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.
Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική
Α1-Α2 (Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Α2 τελειώνοντας):
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Ολλανδικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με ευχέρεια για όλα τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.
Β1 (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β1 τελειώνοντας):
Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, έχετε ουσιαστικά καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι της γραμματικής και του συντακτικού των Ολλανδικών. Είστε σε θέση να επικοινωνήσετε για σύνθετα ζητήματα, χρησιμοποιώντας ένα ανεπτυγμένο λεξιλόγιο και σύνθετες δομές προτάσεων.
Β2 (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β2 τελειώνοντας):
Το συγκεκριμένο επίπεδο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εργαστούν στην Ολλανδία στον τομέα της υγείας ή της διοίκησης, αλλά και σε όσους φιλοδοξούν να φοιτήσουν σε Ολλανδικά και Φλαμανδικά πανεπιστήμια και κολλέγια.
C1 (Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις C1 τελειώνοντας):
Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίπεδο που μπορεί να αποκτήσει κανείς στα Ολλανδικά και ο κάτοχός του θεωρείται ότι διαθέτει γνώσεις ανάλογες με αυτές ενός εγγενούς ομιλητή. Κρίνεται απαραίτητο για την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και τη διεκδίκηση υψηλόβαθμων θέσεων εργασίας στην Ολλανδία.
Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.
Ο εξεταστικός φορέας των Ολλανδικών στην Ελλάδα ονομάζεται CNaVT (Certificaat Nederlands als Vreemde Taal) και πιστοποιεί τα επίπεδα από Α2 έως Γ1. Οι εξετάσεις διεξάγονται κατά κανόνα εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
Huisman C. (DU), Arnold I. (DU)
Πόσο εύκολο είναι να μάθω Ολλανδικά;
Τα Ολλανδικά συγκαταλέγονται στις ξένες γλώσσες που παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τα Αγγλικά. Για το λόγο αυτό, κατά γενική ομολογία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσει κανείς ένα βασικό επίπεδο επικοινωνίας στη γλώσσα. Βέβαια, κάποιος ο οποίος επιθυμεί να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά στην Ολλανδία, οφείλει να γνωρίζει τη γλώσσα σε προχωρημένο επίπεδο- που σημαίνει πιο σύνθετες γραμματικές δομές και απαιτητικό λεξιλόγιο.
Γιατί χρειάζεται να μάθω Ολλανδικά, αφού είναι γνωστό ότι στην Ολλανδία μιλάνε πολύ άνετα Αγγλικά;
Πράγματι, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας ευνοεί από πολύ μικρή ηλικία την εκμάθηση Αγγλικών, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν τα Αγγλικά με αξιοθαύμαστη ευχέρεια. Ωστόσο, η ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία και η εξασφάλιση αξιόλογων επαγγελματικών προοπτικών απαιτούν τη χρήση Ολλανδικών. Άλλωστε, αυτό ισχύσει και για οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς η γλώσσα δημιουργεί ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, αυξάνει την οικειότητα, αλλά και την αλληλοκατανόηση.